TRAFİK EĞİTİMİ

 Çamoluk  İlçe Emniyet Trafik Polisi sunumuyla çocuklarımıza trafik eğitimi verildi.


 

 01-03-2022


01-03-2022


 




Trafik nedir?

İnsanların, taşıtların kara, deniz, hava ve demiryollarındaki hareketine trafik deriz.

Yani evinden, okul, iş, alışveriş, gezme, misafirlik ve benzeri tüm amaçlar için sokağa çıkan herkes trafiğe çıkmış olur. Kimimiz trafikte yürüyerek yol alırken, kimimiz servislerde, kimimiz otomobillerde yol alırız. Aynı anda yüz binlerce insan trafiğe çıktığından, trafiğin düzenini ve güvenliğini sağlamak için, uymamız gereken trafik kuralları vardır. Her yıl, trafik kurallarına uyulmadığı için pek çok kişi geçirdiği kazalardan dolayı sakat kalmakta veya ölmektedir.

Güvenli bir şekilde karşıdan karşıya nasıl geçebiliriz?

Güzergahınızdaki en güvenli geçiş noktasını seçmelisiniz; güvenliğiniz için sırasıyla, alt ve üst geçitlerden, trafik ışıklarından, yaya geçitlerinden yani zebradan geçmelisiniz. Eğer bunlardan biri yoksa her iki yönden gelen araçları görebileceğiniz uygun bir yer seçip geçmelisiniz. Görüşün yetersiz olduğu yerlerden; keskin virajlardan, tepe üstlerinden, park halindeki araçların arasından geçmemeli ve güvenli bir yer bulana kadar yürümelisiniz.

Bazı yaya geçitlerinde trafik ışıkları vardır. Bu yaya geçitlerinde zebra şeklinde boyalı çizgiler olmaz. Bu yaya geçitlerini belirten kesikli çizgilere pelikan diyoruz. Sadece yeşil adam yandığında geçmelisiniz. Eğer düğme varsa düğmeye basın ve bekleyin. Yeşil adam yandığında ve araçlar durduğunda geçebilirsiniz. Kırmızı adam yanıp sönmeye başladıysa asla karşıdan karşıya geçmeye başlamamalısınız.

Yanıp sönen adam yayaların geçme hakkının biteceği anlamına gelir ve karşıya geçişlerini gerçekleştirmekte olan yayaların kısa bir süre içerisinde geçişlerini bitirmeleri gerektiği anlamına gelir. Sağa dönüşlerin araçlara serbest olduğu yerlerde dönen araçlara dikkat etmeli ve araçlar sizi görüp durmadan kaldırımdan inmemelisiniz.

Yayalar nerelerden ve nasıl yürümelidir?

Dışarıdayken, her zaman, tehlikelere karşı dikkatli olmalısınız. Her zaman trafiği dinlemelisiniz çünkü görmeden önce duyabilirsiniz. Hemen aklınıza geleceği gibi yayaların kaldırımları kullanmaları ve kaldırımın sağ tarafından yürümeleri gerekir. Çünkü Türkiye de trafik sağdan akar. Gidiş ve dönüş yönünde herkesin sağdan yürümesi gerekir. Böylelikle düzen sağlanmış olur, doğabilecek karışıklıklar önlenir.

Sadece kaldırımlarda değil, zebralardan yani yaya geçitlerinden karşıdan karşıya geçerken de, merdivenleri kullanırken de her zaman sağ taraf kullanılmalıdır.

Okul servisinde nelere dikkat edilmelidir?

Evet arkadaşlar, bizi okula, arkadaşlarımıza ve öğretmenlerimize ulaştıran servislere binerken dikkat etmemiz gereken kurallar vardır. Gelin bu kuralları, maddeler halinde sıralayalım;

Okul servisini yakalamak için yola koşarak çıkmamalıyız.

Servise inip binerken yolun karşısına geçmemiz gerekiyorsa, mutlaka servis rehber personeli eşliğinde karşıya geçmeliyiz.

Okul sevisi tamamen durmadan, araca binmemeli ve inmemeliyiz.

Servise bindikten sonra yerimize oturmalı ve emniyet kemerini takmalıyız.

Aracın pencerelerinden elimizi, kolumuzu, başımızı çıkarmamalıyız.

Şoförün dikkatini dağıtacak hareketlerden kaçınmalıyız.

Servis aracından rehber personeli olmadan inmemeli ve iner inmez yola çıkmamalı, mutlaka akan trafiği kontrol etmeliyiz.



Yazdır

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin



  Beğen | 11  kişi beğendi